Bach Éva

alternatív mozgásterapeuta, erdőfürdő vezető és szomatodráma játékvezető

Viszonylag korán, már a jógagyakorlásom legelején felismertem, hogy a fejlődés, valamint a teljes és örömteli élet felé nem kizárólag a határok feszegetésén keresztül vezet út. Létezik egy másik út is: a megengedő, elfogadó, melegszívű és szeretetteljes megismerésen keresztül. Ilyen út a jóga útja is.

Sajnos utam során a gyakorlótársaim nagyon sok ezzel homlok egyenest ellentétes véleménnyel és jószándékú tanáccsal láttak el. Emiatt sokáig én magam is kerülőúton jártam: bőszen “dolgoztam magamon”.

Ma már inkább úgy látom, hogy éppen elég felismerni a jelen pillanatban tapasztalt határainkat és korlátainkat (az első az önismeret). Ezután pedig az érzékelt határainkon belül gyakorolni úgy, hogy közben ne legyen bennünk ezekkel szemben ítélet vagy elutasítás. Ilyenkor egyfajta nyitott kíváncsisággal szemléljük külső és belső világunkat, és ez biztosíthatja aztán számunkra a lehető leggyorsabb fejlődést.

Tanáraim, mestereim:

  • Szvámi Rittavan Indiából, Rishikeshből
  • Dae Bong Zen Mester Dél-Koreából
  • Dr. Buda László, a szomatodráma módszer megalkotója
  • Bálint János, a Purnam Jógaoktató Akadémia vezetője

Szakmai múltam és jelenem

Jelenleg életminőséget javító mozgásterápiás, hatha jóga, erdőfürdő, erdőterápia és szomatodráma foglalkozásokat vezetek testpozitív szemléletben. Életcélom a folyamatosan javuló életminőség, amely számomra egy olyan kimeríthetetlen és végtelen feladat, amely az én és a nem-én (egyén-egyén, egyén-társadalom, egyén-környezet) viszonylatában már rövid távon is túlmutat az igények és vágyak öncélú kielégítésén, és egy globális, vagy akár univerzális életminőség javuláshoz vezethet.

Alternatív mozgásterapeuta és hatha jóga oktató képzésemet 15 év hathajóga gyakorlással és 10 év zen meditációs tapasztalattal a hátam mögött kezdtem el. Végzettségem megszerzését követően elsőként készítettem és indítottam plus size jóga kurzust Magyarországon mindazoknak, akik gömbölyű idomaikkal együtt is jógázni szeretnének. A testpozitív szemlélet azóta is alapját képezi tevékenységemnek.

Erdőfürdő és erdőterapeuta képesítést a European Forest Therapy Institute (Európai Erdőterápiás Intézet) féléves képzésén szerzek, amely jelenleg a tudományosan leginkább megalapozott, leginkább kidolgozott erdőterapeuta képzés Európában.

Terápiás eszköztáramat folyamatosan bővítem, az alternatív mozgásterápiák, a jóga és a szomatodráma mellett elvégeztem Medgyesi Kriszta fókuszolás orientált coaching módszerismereti alapképzését, tanultam hormonegyensúly tanácsadást és aromaterápiát, jógaoktatóként pedig most is Bálint Jánosnál (Purnam) tanulok. Emellett meditációval valamint energetikai technikákkal is foglalkozom. 2018 tavaszán elsőként adtam ki zsebkönyvet a koreai eredetű Seon Yu (zen légzés) technikáról.

Gyógyítóként 2016 óta szerepelek az egészségügyi szakdolgozók országos nyilvántartásában.Kiemelt érdeklődési területeim között a civilizációs ártalmak (pl. stressz, hormonegyensúly, elhízás és ülőmunka káros hatásai), a daganatos megbetegedések és a pozitív testkép, testkapcsolat szerepelnek.

Nem ártás

Fájdalomhatárig dolgozunk, a nem ártás elve önmagunkkal szemben is érvényesül.

Elfogadás

Azt már valószínűleg régen kitűztük célként, hogy a nem-önmagunkként értékelt "külső" világ jelenségei, történései felé nyitottan és elfogadással forduljunk. Most célozzuk meg azt, hogy a testérzeteink, a gondolataink és az érzelmeink váljanak saját elfogadásunk tárgyává.

Önszeretet

Sokan szeretnének valódi, elfogadó szeretettel és megértéssel fordulni a világ felé, és melegszívű, érzelmeiket és határaikat tiszteletben tartó, őszinte kapcsolatokra vágynak, noha önmagukkal szemben követelőzőek, túlságosan kritikusak és kíméletlenek. Különösen igaz ez, ha fejlődésről van szó. De hogyan tudna valaki elfogadó kapcsolatokat ápolni kívül, ha belül, önmagával szemben kegyetlen?

A Tiszta Forrás Központ

1145 Budapest, Torontál u. 23-25.

Kapucsengő: 4 | Telefon: +36 (20) 920-3364 | Email: eva.bach@atisztaforras.hu

Kapcsolat

Jelentkezz be programjaimra, vagy érdeklődj üzenetben!

Adatkezelés

10 + 4 =